Hvad iOS 7 kommer til at betyde i en virksomhedskontekst

I løbet af september kommer næste version af Apple’s mobile styresystem, iOS 7.

Apples egen formulering er at iOS 7 bliver den ‘mest signifikante iOS opdatering siden den første iPhone’. Det er jo fint (og det modsatte ville jo også være et underlig marketingsudtryk), men jeg glæder mig også personligt til mange af de nye features – mest af alt bedre multitasking samt nemmere adgang til flyfunktion, Bluetooth og lysstyrke via det nye ‘Kontrolcenter’.
Man kan diskutere designet – og vi er som mennesker nok altid lidt konservative – men efter at have brugt iPhone og iPad i nogle år, glæder jeg mig personligt til at få et moderne og nyt design.

Men vigtigst for denne blog – hvad betyder iOS 7 for din arbejdsplads?
J Swan har skrevet et udemærket indlæg på bloggen VentureBeat omkring hvad opdateringen kommer til at betyde i et enterprisemiljø og for udviklerne. Herunder gengiver jeg kort nogle af hans pointer, samt supplerer med viden fra nettet om den beta der testes på nuværende tidspunkt. Men jeg har altså ikke selv prøvet det endnu, og nogen detaljer er ikke offentligt tilgængelige endnu. Apple har et site der kort beskriver nogle af virksomhedsfeatures her.

Single sign-on, VPN til enkelte Apps og bedre MDM-management
Nogen kender single sign-on i et desktop-miljø som f.eks. på Windows. Det betyder faktisk bare at du kan logge på f.eks. jeres intranet uden at skulle taste flere adgangskoder – jeres intranet kender allerede din ‘identitet’ fra dit Windows-login. På iOS kan man allerede bruge single sign-on fra Facebook og Twitter. Det vil sige at bruger du dit Facebook-brugernavn til at logge ind på andre tjenester, så ‘kender’ iOS allerede din identitet og du skal derfor ikke skrive brugernavnet igen. Med iOS 7, bliver det muligt for virksomheder at oprette deres egne single sign-on identiteter, så de firma-apps I har til f.eks. iPad kan dele jeres identitet, og brugeren skal derfor ikke konstant skal logge ind.

Det samme med VPN. Denne krypterede form for virksomheds-forbindelse, har indtil nu været mulig på tværs af hele din mobil. Med iOS 7 bliver det muligt for hver enkelt app at have sin egen VPN forbindelse. Vi er på grænsen af min tekniske viden her, men I må rette mig hvis jeg tager fejl omkring dette.

MDM står for ‘Mobile Device Management’ og er noget alle iOS-brugere kan benytte via iCloud.com til f.eks. at spore deres enhed og slette den hvis den er blevet stjålet. I iOS 7 indføres muligheden for at gøre enheden ubrugelig (læs mere i dette tidligere indlæg), men da virksomheder typisk bruger deres egen MDM-løsning for at undgå Apple’s amerikanske servere, udbygges denne funktionalitet også til at man f.eks. trådløst kan installere virksomheds-apps på en enhed, sætte printere op og så videre.

Deling af filer via Airdrop
Fordi Airdrop fungerer via en såkaldt krypteret peer-to-peer forbindelse, så kan dine dokumenter ikke kan læses af tredjepart selvom de sendes via Apple’s iCloud-servere – i hvert fald ifølge Apple selv. Det er en gråzone i forhold til virksomhedsfølsomme oplysninger, da det varierer fra den ene organisation til den anden hvor meget de har styr på deres data. I det offentlige er det f.eks. et totalt no-go.
Der står lidt mere om den konkrete funktionalitet i denne artikel på Readwrite.com.

Men funktionaliteten er en spændende udvikling. Det vil betyde at hvis en chefgruppe sidder omkring et bord, og et par af kollegerne mangler et dokument på deres iPad, så kan en af de andre dele filen uden behov for videre opsætning.
Det giver også mange muligheder for private forbrugere, når udviklerne får kodet det ind i deres apps. Forestil dig f.eks. flere iPhone-ejere spille mod hinanden i flyet uden behov for internetforbindelse eller en forretning der kan tilbyde dig en virtuel rabatkupon når du besøger deres butik.

Via sikkerhedsindstillingerne kan man selvfølgelig slå Airdrop fra eller kun acceptere filer fra personer i adressebogen.
Jeg glæder mig til at teste funktionen og da den kræver noget specielt af enhedens antenne, er det kun de nyere iDevices der kan bruge det.

Bluetooth 4.0, Bluetooth Low Engergy (BLE) eller Bluetooth Smart…. Men mere vigtigt: iBeacon!
Bluetooth 4.0 har eksisteret på iOS siden iPhone 4S, men den nyeste udgave af Bluetooth giver mindre strømforbrug, hvilket betyder at du kan bruge tilbehør i længere tid, uden at det dræner dit batteri.
Den nyere Bluetooth-protocol er egentlig en hardware-mæssig forbedring, men iOS 7 tilføjer en iBeacon-funktionalitet ovenpå.

Så vidt jeg har forstået på denne artikel fra Appleinsider.com, så giver iBeacon sammen med ‘BLE’ mulighed for at din telefon mere præcist kan se hvor den er i forhold til andre devices eller sågar skilte. Det betyder at blinde f.eks. kan få automatiske instruktioner når de ankommer til et rum eller en bygning. Det betyder også at du kan gå rundt på et museum eller en udstilling, og automatisk få information om det værk du er nærmest. De nærmere detaljer omkring iBeacon er stadig hemmelige, men det er en teknologi der har potentialet til at blive stort fremover.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.