Denne blog tjener jo samfundet!

Eller I hvert fald organisationerne i Danmark… både de private og de offentlige!

Ifølge den nye udgave af Rambølls rapport ‘IT i Praksis’, bruger 6 ud af 7 danske virksomheder deres smartphones (og tablets) forkert.

Version2 tolker resultaterne af Rambølls undersøgelse sådan, fordi mange virksomheder i dag udleverer smartphones (og i mindre grad tablets) til medarbejderne, uden samtidig at give adgang til andet end telefoni, firma-mail og kalender (via Exchange). I den kontekst kan man godt spørge hvorfor smartphones skulle forbedre produktiviteten, når man reelt ikke kan noget ‘nyt’ med dem. Min gamle Qtek Windows Phone kunne jo også synkronisere mail og kalender i 2006.
Brugeroplevelsen mellem smartphones i 2006 og i dag kan dog ikke helt sammenlignes (dyre og langsomme dataforbindelser, ikke-brugervenlige mobile styresystemer og glem alt om at se f.eks. vedhæftede filer i mails).

Det er dog ikke kun virksomhedernes egen skyld
Det er korrekt at det ville være nemmere at arbejde hvis man havde adgang til alle virksomhedens forretningssystemer via sin smartphone. Det er dog mit klare indtryk, at teknologien bag disse systemer bare ikke har været tilgængelig for alle virksomheder endnu. Jeg kender mest til Microsoft Sharepoint-platformen, men jeg tror absolut ikke at det var let at smide sit intranet på mobilen med udgaver af Sharepoint 2003 eller 2007 bag.
Så generelt oplever jeg at ovenstående problemstilling i den danske it-branche primært skyldes alderen på virksomhedernes systemer. Systemerne er tit baseret på gamle udgaver af databaser som Sharepoint eller Captia, og min erfaring er at nem integrering med mobile platforme først er blevet ‘out-of-the-boks’-funktionalitet i f.eks. Sharepoint 2013 med responsivt design. Denne udvikling vil derfor ændre mobiliteten af virksomhedens systemer i de kommende år.

Giver det mening for din branche at få alle systemer mobilt tilgængelige?
Det er heller ikke alle brancher hvor mobil udvikling på alle systemer giver mening. Apple har tidligere selv fremhævet gode eksempler på f.eks. salgssystemer som SalesForce og apps fra medicinal industrien som brancher hvor den mobile revolution giver fint mening fordi medarbejderne er meget ‘i marken’. Og jeg oplever også, at de brancher typisk også er langt fremme i udviklingen.
F.eks. husker jeg at SalesForce var nogen af de første der havde mobile apps klar da App Store blev lanceret i 2008.

Hvorfor tjener denne blog så samfundet?
Fordi vidensdeling om hvad teknologien kan, og hvad nye udgaver af f.eks. iOS understøtter, vil styrke beslutningerne i virksomhederne omkring hvilke områder man kan bruge f.eks. iPads på en effektiv måde – og uddanne både ledere og medarbejderne i hvad der giver mening at investere i.
Jeg ryster f.eks. på hovedet når jeg hører at hele folkeskoler giver eleverne en iPad, uden umiddelbart at tænke i hvordan børnene skal bruge deres nye enhed. Jeg er meget imod tanken om at de såkaldte ‘digital natives’ (altså den generation der vokser op uden at kende til fastnettelefoner og sne på skærmen), bare ved at få en iPad kan blive klogere og mere effektive end deres forældre.
Det kan godt være det er mere intuitivt for dem at bruge basisfunktioner som Facebook og Youtube, men det hjælper altså ikke udelukkende i f.eks. en klassesituation. Tjek disse indlæg (1 og 2) for interessante indspark til den diskussion.
Der skal tænkes i implementering og hvor teknologien giver fordele – og hvor den ikke gør. Og ikke mindst: hvordan håndteres sikkerheden med virksomheds- eller personfølsomme data.

Hvad synes du? – har du erfaring, så del gerne herunder.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.