7 hyppige fejl i implementeringen af iPads

Denne blog er oprettet fordi jeg har hørt om mange virksomheder der har prøvet at indføre iPads, men uden at have en plan for hvordan de vil implementere og hvad de vil bruge deres nye mobile enheder til. Sidstnævnte er selvfølgelig forskelligt fra branche til branche – og der kommer et indlæg om det senere.

Men i dette indlæg vil jeg skrive lidt om hyppige fejltagelser i implementeringen af iPads.

Jeg tager udgangspunkt i følgende 7 udsagn fra et meget underholdende oplæg af Aaron Friemark. Han er CTO i Tekserve, et New York-baseret firma som har 25 års erfaring med at integrere bl.a. Apple-produkter i virksomheder. Jeg vil dog kalde de syv udsagn for fejltagelser, da det giver mere mening i oversættelsen.
Jeg uddyber hvert punkt, men du er meget velkommen til at kommentere yderligere, hvis du kender flere (eller bedre) implementeringsfejl eller eksempler.
Fejltagelse 1: “Vi nævner ikke vores iPads for it-afdelingen….”

Gennem de sidste 20-30 år har vores it-afdelinger styret alt. Der har jo ikke altid været uddannelser indenfor it, så ofte var det den medarbejder der kunne finde ud af at sætte disketten i maskinen, der blev udnævnt it-administrator. Jeg kender dog masser af meget dygtige it-arbejdere som er autodidakte inden for deres fag. Men der findes altså også dem, der ikke er så fremadsynede som en moderne uddannelse indenfor faget måske kunne gøre dem.
Og det har mange steder skabt en uheldig kultur omkring it-afdelingen: Hvis vi lige glemmer at de fleste udelukkende tænker på it-afdelingen når ’noget’ ikke virker, så er det altså også dem der tvinger dig til at bruge Windows XP og Microsoft Office 2003 på dit arbejde. Og det er deres skyld at der kører 350 gruppepolitikker hver gang du starter computeren, der gør den så langsom at du faktisk ikke gider at slukke den mere.
Derfor er der sket en sjov tendens mange steder: Folk prøver at arbejde ‘udenom’ it-afdelingen. Lige fra medarbejderen, der ville gøre alt for at bruge Firefox eller Chrome i stedet for altid at vente på Internet Explorer – til toplederen, der lige har været på et seminar i udlandet, og nu også mener at han er ‘vigtig’ nok til også at bruge en iPad på arbejdet.
Pointe: Det er vigtigt at man arbejder sammen her. Det er vigtigt for den almene leder eller medarbejder at kunne udfordre it-afdelingen på hvordan man bedst kan få noget ud af ny teknologi (blandt andet ved at følge denne blog). Men det er OGSÅ vigtigt at it-afdelingen tages med på råd da en god Exchange-opsætning f.eks. kan gøre arbejdet på mobile platforme meget hurtigere. Desuden er der jo sikkerhedsaspekterne som du skal overveje, og her er it-afdelingen altså tit mere kyndige i forhold til hvad der sker, hvis du tager backup via iCloud og lignende. Ellers må du udfordre dem på det!
Fejltagelse 2: “It-afdelingen SKAL styre alt!”

Du bør udfordre din it-afdeling (og ledelse), hvis du mener at I kan arbejde mere intelligent ved hjælp af moderne teknologi. Innovation i it-verdenen i 2013 sker primært via forbrugere, og vi jo er alle blevet vant til brugervenlighed der ikke kræver lange kurser, gode batteritider og at man ikke længere skal vente ugevis på nye opdateringer.
Omvendt kan it-afdelingen via en smart MDM-løsning (Mobile Device Management) automatisk sætte en ny iPad på virksomhedens netværk, sørge for automatiske sikkerhedsindstillinger og adgang, så de kan slette din iPad hvis den skulle blive stjålet. På MDM-området er iOS klart foran Androidplatformen eftersom Apple konstant har tilføjet ny MDM-funktionalitet til iOS siden 2008 –  der er lige tilføjet nye funktioner i iOS7 (se mit tidligere indlæg om det). Grunden er at Apple arbejder aktivt sammen med de fleste af de største selskaber i Amerika (de såkaldte Fortune 500) omkring businessdelen af iOS.
Pointe: De mest intelligente MDM-løsninger skal IKKE styre alt på din iPad. It-afdelinger har været vant til at styre alt, fordi det tidligere kun var hvert andet år, de skulle lave en ny ’pakke’ med en opdatering til Windows eller Office. Det ville ikke give mening i 2013, hvis it-afdelingen skulle involveres hver gang en af dine apps bliver opdateret. Mobile enheder er heller ikke en ’onesize fits all’ løsning, fordi de funktioner man bruger i salgsafdelingen ikke nødvendigvis er de samme som bruges på lageret eller i direktionen.
It-afdelingen må etablere et sikkert fundament og infrastruktur, men du skal selv kunne opdatere og installere apps på din iPad. Aaron påpeger i sit oplæg at man jo kan afholde konkurrencer i virksomheden om hvem der kan finde de bedste apps til arbejdet – du vil blive overrasket over den innovation som crowd-sourcing kan bidrage med.
Fejltagelse 3: “Brugerne skal selv sætte deres egne iPads op”
Som du efterhånden kan læse skal implementeringen være en balance mellem it-afdelingen og brugerne. Brugerne skal have frihed på deres iPads, og det kan også blive et helvede for it-afdelingen at skulle holde styr på hundredevis af Apple ID, iPad tilbehør og relevante apps. Det kan hurtigt blive meget omfattende. Men nogle funktioner kan godt centraliseres. Aaron fremhæver oprettelse af Apple ID, som noget der kan klares med et simpelt script. Det betyder at alle brugere nemt får et ID der ligner hinanden, og at it-afdelingen har det overblik det kræver, hvis deres MDM-løsning skal give mening.
Fejltagelse 4: “Det er kun fjolser, der behøver træning”
Som jeg tidligere har harceleret over, så skal man ikke fortolke en iPads brugervenlighed med at den automatisk gør alle brugere hurtigere eller bedre til deres arbejde. Skolebørn kan ikke i udgangspunktet mere end at gå på Youtube og Facebook når de modtager en iPad, og dine kolleger kan ikke nødvendigvis andet end at tjekke mails fra den. Det kan jo være nok i nogle tilfælde, men I bør altid overveje hvordan I får mest ud af jeres nye investering.
Fejltagelse 5: “Vi kan ikke overlade en iPad til dem
Dette udsagn er nok mest relevant hvis du tænker at bruge iPads eksternt – f.eks. mod offentligheden eller leverandører. For megen kontrol kan have den modsatte virkning, og noget af det folk elsker ved en iPad er, at den er meget intim og alsidig. Hvis du sætter en iPad fast på væggen og derved forhindrer den intimitet, så er det ikke sikkert folk gider at bruge den. Aaron giver et eksempel med en lufthavn, der ville give gæsterne mulighed for at bruge iPads i venteområder, men de var så bange for at folk ville stjæle dem, at de hamrede dem fast til bordene i metal-rammer. Resultatet var at ingen brugte dem. Derpå udskiftede lufthavnen metalrammen med et kabel, så gæsterne kunne sidde med deres iPad i hånden. Samtidigt åbnede de for internettet samt bestilling og betaling af mad, hvilket resulterede i en enorm vækst i brug – og i omsætning. Som han skriver: hvis du respekterer dine brugere, respekterer de dine iPads. Det gælder vel ligeså meget interne brugere.
Fejltagelse 6: “Vi har ikke brug for hjælp udefra”
Det er ikke altid at alt bør ligge in-house. Her tænkes ikke bare på eksterne it-konsulenter til implementering, men Aaron bringer et glimrende eksempel frem omkring en kokkeskole der skulle uddele iPads til de studerende. I stedet for at skulle bemande en servicedesk der kunne udlevere og supportere alle de nye enheder, lavede den lille it-afdeling et samarbejde med den lokale it-butik, som kunne varetage al fysisk håndtering som udlevering, indlevering til reparation og undervisning. Eftersom mobile enheder kan sættes op over trådløst netværk, behøver I ikke altid være inde over alle trin i leveringskæden. Denne udvikling er dog også fremherskende i resten af computerbranchen.
Fejltagelse 7: “Pilotprojektet er den nemme del”
Det kan godt være at en mindre gruppe er nemmere at indsamle viden og feedback fra, men hvis I ikke tager pilotprojektet alvorligt, så kan den større implementering vælte jeres infrastruktur eller gøre at I ikke får noget ud af iPads i organisationen. Som tidligere nævnt er det f.eks. svært at sætte sig ind i hvad andre afdelinger kan bruge en iPad til. Den læring får du kun hvis du inddrager testere fra hele organisationen.
Afrunding
Puha et langt indlæg – men også et ret væsentligt et for denne blogs eksistens. Jeg tror hovedpointen er at en iPad er en ny produktkategori, så derfor skal vi prøve ikke at implementere det på samme måde som computere – og vigtigst af alt: lave de samme fejl som tidligere.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.