Nye iPads og Surface tablets – hvad er forskellen for din forretning?

Grunden til at denne blog primært handler om iPads er at jeg mener at kunne bidrage til vidensdelingen om brugen af tablets i forretningslivet – altså hvor giver det mening at implementere tablets.

Jeg bliver af og til spurgt, hvorfor jeg ikke også laver en blog om hhv. Android og Surface (tablets). Det uddyber jeg lidt omkring i dette indlæg, ligesom jeg kigger på de nye modeller og hvad forskellen er på en tablet hos hhv. Apple og Microsoft.

Den hurtige forklaring er at jeg nærmest UDELUKKENDE ser iPads når jeg oplever nogen bruge tablets i forretningslivet. Jeg har set et par Surface tablets (med Windows) i test og mødte forleden en enkelt person med en Android tablet til et seminar. Jeg spurgte selvfølgelig ind til hvordan det gik med Android i arbejdslivet, og hun måtte indrømme at det faktisk var hendes private tablet som hun havde med. Den fungerede dog meget fint til at synkronisere mail, kalender og lidt noter, og mere brugte hun faktisk ikke.

Jeg kommer (pga. arbejde og netværk) i mange både offentlige og private organisationer, og tror mit indtryk af tabletbrug kan opsummeres i to punkter:

1) I Danmark (og de fleste steder jeg har hørt om), er en tablet i forretningslivet lig med en iPad.
– og derfor skriver jeg kun om iPads indtil videre.

2) Mange steder er organisationerne kun i første fase af tablet-brug: synkronisering af mail, kalender og kontakter…. og lidt surfing på nettet.
Hvad mener jeg med det – og hvad er forskellen på første og anden fase? Alle mobile enheder uanset om vi taler Windows-computere, Mac-computere, Surface-tablets, Android, Firefox OS og Chrome OS – you get the point – kan synkronisere din virksomheds mail, kalender og kontakter. Så hvorfor skal så mange medarbejdere så stadig løbe rundt med iPads, når de har gode arbejdscomputere stående på deres borde?

For at forstå det, skal vi kigge på forskellen på en arbejdscomputer og en tablet – for det skaber megen forvirring.

En klassisk arbejdscomputer…
… er typisk en Windows-computer, men det kan også være en Mac. Jeg bruger dagligt Windows-computere i mit arbejde og har brugt Windows maskiner gennem de sidste 15-20 år. Min nuværende arbejdscomputer er en fin lille HP med en hurtig SSD disk og Windows 7. Den er fantastisk i forhold til hvad jeg ellers har haft af Windows-computere gennem tiden. Den er både hurtig, nem at have med og har en lang batteritid. Den har desuden et godt tastatur.

Privat har jeg en Macbook Pro. Den er fra 2009, men på trods af det kører den faktisk stadig fint. Den kan stadig opgraderes med det nyeste software, og jeg har stor glæde af den når jeg skal skrive længere tekster som blog-indlæg eller opgaver (da jeg studerede). Jeg bruger den også stadig når jeg skal redigere video i iMovie/FCP, billeder i iPhoto/Lightroom eller når jeg laver grafisk arbejde i Adobe Photoshop/Illustrator.

En tablet…
.. er noget andet. Jeg har før skrevet om det, men der er simpelthen for mange der stadig tror at en tablet bare er en mindre arbejdscomputer. Min tablet har overtaget 97 procent af mit behov for computer og internet i min fritid. Det kan selvfølgelig være fordi jeg har en arbejdscomputer i det daglige, men til mail, kalender, sociale medier, læse bøger/artikler osv. er min iPad fantastisk – og langt bedre end en bærbar til det. Den er simpelthen super meget nemmere end at sidde og stirre ind den normale brugerflade på en arbejdercomputer. Jeg ser video, tjekker anmeldelser, følger RSS-feeds og spiller brætspil.

Og det fede er at min iPad altid har internet (jeg har en model med 3G), og den har altid batteri. Jeg kan bruge den i toget, i flyet, på sofaen og i sengen.
Og på mit arbejde.

Hvorfor blander folk de to ting sammen?
Det er vel vanetænkning.
Forleden kørte jeg i tog mellem København og Aarhus. En tur jeg har taget mange gange før, da jeg har familie i smilets by. Fordi jeg havde en gratis opgradering, kørte jeg på første klasse hvilket er rart når man krydser landet en fredag eftermiddag.

På første klasse sidder der overfor mig en mand i 40’erne og da vi har forladt hovedbanegården, tager han en Microsoft Surface Pro frem, sammen med et par store høretelefoner, et eksternt keyboard og en USB-mus. Det så enormt besværligt ud at slæbe på alle de ekstra ting – specielt da han fandt ud af at han sad forkert, og skulle rykke i Høje Taastrup. Jeg ved ikke hvad han skulle udrette på den ‘tablet’, men den larmede enormt meget på hele turen – og den løb tør for strøm efter Fredericia.

Min pointe er at jeg tror han har misforstået hvad en tablet skal bruges til. En tablet er en ny kategori – det er ikke en arbejdscomputer i en mindre formfaktor – det tror Microsoft dog. Jeg tror de tager fejl.

Hvis vi ser bort fra Surface RT modellerne, der ikke kan andet end det sparsomme udvalg af apps der findes i Windows store, så er det 9 måneder siden Microsoft lavede den første Surface Pro – som er deres navn for den ‘fulde Windows 8 oplevelse på en tablet’. Forleden annoncerede de Surface Pro 2, som er meget hurtigere og har bedre battertid. Og det skal siges at jeg ikke selv har brugt en Surface Pro, men jeg har læst anmeldelser fra alle større medier og konklusionen er den samme – den kan ikke noget som bærbare computere ikke allerede kan gøre bedre og billigere.
En ny Surface Pro 2 koster 7-8000 DKK på nettet. For de penge kan man altså få 2 stk. super fede bærbare fra f.eks. Asus med touchskærme, lang batteritid og en formfaktor der minder om en Macbook Air.

Hvorfor er mail og kalendersynkronisering kun første fase af tablet-implementering?
Hvorfor køber manden i toget så ikke bare en fed bærbar i stedet? Fordi tablets er det nye sort, men det arbejde han laver er det samme og programmerne har ikke ændret sig væsentligt.

De fleste af os er nemlig bundet til arbejdscomputeren, fordi vores arbejdspladser bruger Microsoft Office, SharePoint eller et fagsystem der ikke understøtter mobile platforme. Og som jeg tidligere har skrevet, så skal du udfordre din ledelse/dine medarbejdere OM DET GIVER MENING at I bruger tablets. For funktionaliteten ER IKKE DEN SAMME – og det er ikke meningen.

  • Har I f.eks. store sagsbehandlingssystemer, så er det vel ikke nemmere at have dem på en iPad, hvis systemerne ikke er lavet til touchskærme? Og skal I overhovedet bruge dem væk fra jeres arbejdsplads?
  • Hvis du laver grafik eller videoredigering kan det være du skal bruge større skærme eller input som Wacom’s tegneplader.
  • Hvis dit job består i konstant at skrive lange mails eller rapporter – hvorfor vil du så ikke have et godt keyboard, som på en bærbar?
  • Hvis du lever i pivottabeller i Excel, så kan du jo ikke bruge en iPad (dog er Numbers faktisk ret funktionelt – anmeldelse på vej!)

De eksempler som jeg har set, hvor virksomheder er nået videre end ‘fase 1’ i implementeringen af iPads, er f.eks. lastbilchaufører der har konstant opdateret ruteinfo og ordrer på en iPad i kabinen, eller når amerikanske piloter slipper for at slæbe 16 kg papir med op i flyet hver gang de skal flyve.

Alle vi andre der ‘kun’ tjekker lidt mails og surfer lidt på arbejdet…. vi har ikke rigtig fået noget ud af den ekstra skærm endnu – og vi kunne faktisk ligeså godt bruge en god bærbar i arbejdet. Det er den tanke jeg prøver at udbrede, og derfor giver det ikke mening at sammenligne Windows og iOS som styresystemer.

Jeg synes Microsoft har sat sig mellem to stole, for en Surface er ikke rigtig bedre til at være en tablet end iPad – eller bedre til at være en arbejdscomputer end en laptop. Og så er jeg ikke solgt – og mange af de store medier er enige med mig.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.