Ny topchef hos Microsoft – muligt opgør med den tidligere strategi?

Det er ikke helt uvæsentligt i techverdenen når en kæmpevirksomhed som Microsoft får ny topchef for kun tredje gang i deres 38-årige historie. Hvem er Satya Nadella og hvordan kan han være med til at bane vejen for f.eks. Microsoft Office til iPad og andre tablets?

Hvem er Satya Nadella?
Denne blog skal ikke konkurrere med andre store tech-sites om at være først med alle nyhederne, men nu hvor udnævnelsen af Nadella er offentliggjort kunne det være meget interessant at kigge på hvad en profil som denne kan betyde for Microsoft og deres vision for fremtiden.

Indisk-fødte Nadella har været ansat i Microsoft i 22 år, så et kæmpe opgør med tidligere strategier kommer han muligvis ikke med. Specielt ikke fordi at rygtet siger at han er Bil Gates’ personlige valg til stillingen, og at denne fremover vil donere en tredjedel af sin tid til at ’rådgive produktudviklingen’ hos Microsoft. Men dog virker det som om at Nadella vil forsøge at justere fokus lidt for det kæmpe skib der har hovedkontor i Redmond på den amerikanske vestkyst.

“Mobile and cloud first. Everything is becoming digital and software driven”
I firserne var den overordnede vision hos Microsoft at de skulle levere ‘en computer på hvert skrivebord og i et hvert hjem’. Da Bill Gates gik på tidlig pension i 2000 for at hellige sig det filantropiske arbejde, tog hans højre hånd Steve Balmer over. Balmer er en farverig person (tjek bare YouTube) og helt anderledes end den lidt nørdede type som Gates før ham og som Nadella faktisk også umiddelbart er. Balmer ændrede visionen til at Microsoft skulle være et “devices and services” firma. Det er jo blandt andet udmøntet sig i deres Surface-serie af tablets som jeg tidligere har kritiseret og med opkøbet af Nokia sidste år, var vejen banet for at udbrede Microsoft på mobile enheder – et kæmpe vækstområde hvor Microsoft har snorksovet i mange år imens konkurrenterne stormede frem.

Satya Nadella har selvfølgelig ikke en endelig vision endnu, men han har offentligt proklameret at han ser et fremtidigt Microsoft som et ’mobile and cloud first’ firma.

Men hvad har det med en fremtidig Microsoft Office på iOS og Android at gøre?
Jo, for at være et ’mobile first’ firma, bliver Microsoft nødt til at udbrede et af deres primære produkter (Office-pakken), til andre platforme end deres egne. Faktisk er Office-programmerne ikke engang særligt velegnede til Microsofts egne tablets, simpelthen fordi der endnu ikke er udviklet touch-venlige udgaver af verdens mest brugte kontorpakke.

Og i udviklingen af dem, kan Nadella ikke ignorere at Windows faktisk kun findes på under 5 % af alle solgte tablets i verden, og at Apple og Android allerede har indfundet sig på mange kontorer. Netop erhvervslivet har traditionelt været et nøglemarked for Microsoft, og de sidder også stadig tungt på såkaldt desktop-computing. Men mit indtryk (i hvert fald på det danske marked), er at flere og flere medarbejdere – og især ledere – allerede har købt f.eks. iPads, og i dag leder med lys og lygte efter alternativer til Microsofts Office-pakke til det daglige arbejde.

Derfor mener jeg…
Jeg er villig til at sætte mange penge på at dette betyder at Microsoft Office til bl.a. iPad udkommer i nær fremtid, for Nadella ved godt at Microsoft simpelthen er ved at miste det marked for almindelige kontor-programmer til konkurrerende gratis-alternativer som iWork fra Apple og Quickoffice fra Google. Det er muligvis for sent allerede, for man kan spørge sig selv om det i virkeligheden stadig er nødvendigt for mange i erhvervslivet, at have et lokalt installeret tekstbehandlingsprogram med så mange funktioner som MS Word. Jeg har allerede været til mange events med Keynote-præsentationer og set jobbeskrivelser der specifikt nævner Pages og Keynote som noget arbejdsgivere gerne ser ansøgere være fortrolige med.

Dog skal det nævnes at både iWork og Quickoffice har den ulempe at de gemmer dokumenter på amerikanske servere, og det er i hvert fald i det offentlige stadig ikke en mulighed pga. eventuelle personfølsomme oplysninger. Men der arbejdes skam på alternativer….

Hvad synes du?

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.