Her er tablets bedre end bærbare: daginstitutioner

I min søgen for at bevise at det ikke giver mening at forveksle tablets og bærbare computere, begynder jeg nu en række indlæg omkring hvad tablets faktisk bliver brugt til ude i den virkelige verden – altså væk fra sofaen og simple funktioner som mail og Facebook. Jeg vil prøve at dele eksempler, hvor det faktisk giver mening at bruge tablets i stedet for bærbare computere. Første indlæg handler om daginstitutioner. Jeg har bl.a. talt med Lars Friis Laursen, som er institutionsleder og indehaver af firmaet It i Børnehøjde om dette.

Jeg har tidligere på læselisten highligtet den kampagne Apple kører for at vise situationer hvor en iPad faktisk kan gøre en forskel. Det er selvfølgelig markedsføring, men i virkeligheden spiller de gode historier ind i en kulturudvikling omkring i hvilke situationer det egentlig giver mening at bruge en tablet.

”Mange forældre og undervisere tænker at en iPad er ligmed spil – og det er forkert”
I forbindelse med min research, har jeg været i kontakt med Lars Friis Laursen, som er institutionsleder i Skive Kommune og indehaver af firmaet It i Børnehøjde, hvor han i mange år har arbejdet med at implementere teknologi i dagsinstutioner, ligesom han har erfaring med at uddanne pædagoger i de mange nye muligheder det giver.

Lars fortalte mig at der er både praktiske og pædagogiske anvendelsesområder, hvor det giver god mening at bruge iPads. Et praktisk eksempel er, at man flere steder bruger iPads til al registrering i daginstitutionen. Den klassiske opslagstavle er altså blevet digital. Så når barnet er afleveret, klikkes blot på en iPad og registreringen gemmes i et systemet. Hvis forældrerne har brug for at kommunikere frem og tilbage med institutionen har de selvfølgelig konstant adgang til systemet via internettet. Telefonen er for gammeldags og ineffektiv her.

Det der interesserede mig var dog hvad Lars fortalte om de pædagogiske anvendelesområder. F.eks. at der bruges mange iPads i både skoler og daginstitutioner til læringsprojekter med børnene. Her er touchskærmen, brugervenligheden og batterilevetiden helt uundværlig.

Flere eksempler på brug af iPads til læring i dagsinstitutioner
Institutionen Asebo i Vinding bruger sammen med 12 andre institutioner i Vejle Kommune også iPads i forsøg på at inddrage digitale medier i læringen. Bl.a. andet gennem virtual reality-platformen Aurasma, sproglæring og højtlæsning hvor iPads sættes til projektorer så børnene kan skiftes til at trykke på skærmen. Ifølge Asebos pædagoger ‘understøtter det arbejdet med sprog, personlig udvikling, sociale kompetencer og fællesskabsfølelsen’ hos børnene.

Børnehaven BH2 i Vanløse kommer til lignende konklusioner, og projekter som de ovenstående er også i gang flere steder i landet – f.eks her hos Odder Kommune. Sidstnævnte har også været forrest når det gælder iPads i folkeskolen, men det vil jeg kigge på i et fremtidigt indlæg.

Lad os dele viden her….
Kender du andre områder hvor en tablet giver mere mening at bruge end en computer? Så skriv gerne herunder eller direkte til mig – så kan jeg kigge på dit område i næste indlæg.

 

“iPad/Tablets skal ikke ses eller opfattes som en spillemaskine i dette forum.
De skal opfattes som et pædagogisk redskab, der tager udgangspunkt i dagtilbudsloven og dens læreplanstemaer.”

– It i Børnehøjde

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.