Hvordan kan et partnerskab mellem Apple og IBM skabe fremtidens mobile arbejdsplads?

Jeg har talt med Anders Vedel fra IBM Danmark om deres mobile forretningsområde og samarbejdet, hvor Apple får glæde af IBM’s salgsstyrke i forretningslivet, og IBM kan drage nytte af udviklingskompetencen og kendskabet til iOS-platformen hos Apple.

Kombinationen giver IBM en strategisk fordel i den mobile digitalisering af erhvervslivet.

I november 2013 opkøber IBM det lille firma Fiberlink og deres produkt Maas360. Dermed øges IBM’s mobile tilstedeværelse, og de kan pludselig tilbyde deres kunder en MAM- og MDM-løsning, som gør det muligt at bruge mobile enheder som tablets og smartphones i firmaet på en sikker og fleksibel måde – både firmaindkøbte enheder samt medarbejdernes egne. Læs evt. mit tidligere indlæg for en gennemgang af begreber og muligheder med denne slags løsninger.

Efter opkøbet begynder IBM ret hurtigt at tage Maas360 i brug internt for at uddanne deres salgsstyrke til at sælge moderne mobile løsninger, men velsagtens også for at gøre klar til deres kommende samarbejde om netop mobile løsninger. IBM kalder dette forretningsområde for ’MobileFirst’.

Partnerskabet med Apple
I juli 2014 annoncerer IBM og Apple i fællesskab, at de har lavet et partnerskab omkring udvikling af løsninger til erhvervslivet kaldet ‘IBM MobileFirst for iOS‘. Partnerskabet bunder, i at Apple gerne vil mere ind på erhvervsmarkedet, men mangler den salgsstyrke, som IBM besidder. Samtidig får IBM mulighed for at sælge Apple’s produkter som en del af deres mobile løsninger, samt et tæt samarbejde med Apple’s dygtige udviklere.

Partnerskabet består mere konkret i at:

  • Apple og IBM i fællesskab udvikler mere end 100 branchespecifikke virksomhedsløsninger specielt til iPhone og iPad.
  • IBM’s cloud-infrastruktur, som mange virksomheder bruger i forvejen, optimeres til iOS, så administration af enheder, sikkerhed, analyse og mobil integration bliver nemt for virksomhederne.
  • Apple leverer produkter til IBM’s kunder og introducerer en særlig udgave af deres AppleCare-løsning og support, som passer virksomhedernes behov.
  • IBM kan sælge pakkeløsninger til at levere, aktivere og administrere mange enheder på en gang.

Særligt det første punkt er interessant, for udgangspunktet er, ifølge Anders Vedel, at mange firmaer i dag udelukkende bruger mobile enheder til mail og kalender. Men dette behov kan en sikker MAM/container-løsning som Maas360 levere allerede i dag. Det reelle potentiale ved den mobile digitalisering sker, når de værktøjer, vi bruger i firmaer, begynder at virke intelligent på mobile enheder. Det kan f.eks. være et registreringssystem, der kan benytte iOS-enhedens kamera, GPS og bevægelsessensorer, så medarbejderen slipper for at taste unødvendig informationer konstant.

Anders viser mig et eksempel med en kørende it-tekniker, der via sin app kan se dagens leverancer og derved pakke sin bil intelligent med alt det relevante udstyr. Herefter planlægges den hurtigste vej i forhold til prioriterede kunder, og teknikeren kan nemt registrere tid og endda få instruktion til installation mobilt. Kunden kan også skrive under på en tilfredsstillende leverance og give feedback direkte på iPad’en og faktureres herefter automatisk.

Men hvorfor over 100 apps?
Grundtanken i samarbejdet er, at mange brancher kunne få glæde af tilpassede mobile apps, men ikke alle firmaer har de nødvendige udviklingsressourcer ansat internt. Derfor skal de 100 apps ses som et bruttokatalog, der kan tilpasses det enkelte firmas konkrete situation, systemer og infrastruktur. Anders taler om en 70-30 tankegang, hvor de apps MobileFirst-samarbejdet udvikler er 70 % færdige, og de sidste 30 % laves i samarbejde med den enkelte kunde.

IBM-medarbejderens hverdag er allerede mobil
Anders’ salgsmateriale er selvfølgelig også tilgængeligt mobilt, og på hans iPad gennemgår vi flere eksempler på brancespecifikke apps, samt vejledninger i hvordan IBM’s salgsstyrke kan hjælpe kunderne med at sætte deres egne behov ind i de enkelte cases. Anders har adgang til analyser, ekspertvejledninger og lignende, så han kan udføre sit arbejde, uafhængigt af hvor han befinder sig.

Anders fortæller mig, at de internt i IBM arbejder meget på at kunne samarbejde på tværs af landegrænser via mobile enheder. F.eks. har alle medarbejdere adgang til telefonbøger, videomødeklienter samt IBM’s interne sociale netværk ’Connections’, som mest af alt minder om en kombination af Facebook og Linkedin til virksomhedens ca. 380.000 medarbejdere i hele verden.

IBM Verse er desuden lanceret tidligere i år som en intern kommunikations- og samarbejdsplatform, hvor f.eks. man gør op med mailkulturen og cc-mails samt vedhæftede filer og erstatter dem med samarbejdsrum med gode søgefunktioner og selvfølgelig er alt tilgængeligt og synkroniseret fra optimerede mobile apps. Bagved tæppet bliver IBMs analytics brugt til at organisere og forudsige, hvilke informationer og opgaver medarbejderen bør prioritere.

Jeg takker Anders Vedel og IBM Danmark for input til dette indlæg.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.