Tablethardware udvikler sig – men er det vigtigt, hvis softwaren ikke gør?

I denne uge udkom den første Google-producerede tablet, Pixel C. Den har fået meget blandede anmeldelser pga. samme problem som Microsoft-tablets også har – der er for få tablet-optimerede apps på Android. Men hvor bevæger tablet-kategorien sig hen? – det filosoferer jeg over i dagens indlæg.

Er Android-tablets noget nyt?
Nej. I 2011 (året efter lanceringen af iPad) lancerede Motorola deres Xoom-tablet samtidig med udgivelsen af Android 3.0 (Honeycomb). Det skabte overskrifter, fordi det var første seriøse udfordrer til iPad. Salget af Xoom var nogenlunde og producenter som Asus og Samsung har siden solgt mange (fine) Android-tablets med forskellige skins og tilbehør.

Hardwaren er veludviklet – men softwaren er det store problem
Men som jeg tidligere har harceleret over med Surface-tablets, så er en touchskærm bare ikke lig med en tablet. Det er meget fint at udgive vel-designet hardware, men i bund og grund kommer både Surface og Android-tablets til kort når det kommer til apps. En opsummering:

  • Windows-tablets med Windows 8 eller 10: Dette er i bund og grund en bærbar med en berøringsfølsom skærm. Bevares, så kan nogle modeller (som f.eks. Surface) bruges uden keyboard, men det er jo lige meget hvis software/apps primært er designet til keyboard og mus. Med Windows 8 mente Microsoft at man havde løst problemet ved at køre apps i fuld skærm, som vi kender det fra en iPad. Problemet var at mange apps stadig ikke understøttede touch og klikkede man på en ‘indstillinger’-menu, så var du tilbage i Windows med layout beregnet til brug med en mus. Det er blevet lidt bedre med Windows 10, men alle jeg møder, der har en Windows-tablet, bruger primært den som en bærbar samt lidt Facebook og internetbrowsing i tablet-mode. Der findes simpelthen ikke mange af de mest almindelige tablet-apps i Microsoft Store. Trumfkortet for Microsoft er selvfølgelig Office-pakken, men designet er altså ikke helt klar til touchskærme endnu. Problemet er endnu større på Windows Phone, men det tager vi en anden dag. Kigger man på Microsoft Store finder man kun et par håndfulde apps, der reelt understøtter Windows i fuld skærm – mest fremme i skoene er nok Danske Banks tablet-bank, men andre apps som Rejseplanen og DR er reelt bare hjemmesider pakket ind som apps.
  • Android-tablets som f.eks. Nexus 7, Samsung Tab 10 og den nye Pixel C: Hardwaren på Android-modellerne er ved at blive rigtig god, og at Google selv er begyndt at fremstille hardware lover godt for den integration mellem hardware og software som er vigtig for brugeroplevelsen med produktet. Men Google har bare ikke samme underskov af loyale udviklere som Apple, og derfor findes der meget få apps på Android der udnytter det ekstra skærmareal og de brugsscenarier hvor man typisk bruger en tablet.  Et godt eksempel er en sammenligning af Spotify-appen på hhv. en Android-tablet og en iPad, som gengivet herunder:Spotify på en Android-tablet:
    spotify-screen-970x606
    Spotify på en iPad:
    IMG_0474
    Et af de største problemer ift. app-udvikling på Android er de tusindvis af forskellige skærmstørrelser som man skal tage højde for i designet. Derfor vil en Android-app ofte bestå af ‘udstrakte’ menuer, som det ses på eksemplet herover. På iOS skal designerne kun koncentrere sig om 2-3-skærmstørrelser og kan derfor nærmere planlægge hvor knapper og layout virker mest intuitive.

Hvad vil jeg frem til, og hvordan er det relevant i forhold til overskriften?
Denne blog sigter efter at dele viden om brug af tablets i erhvervslivet og på kontoret. Og til det formål er selv den nyeste og dyreste Windows eller Android-tablet stadig ikke på niveau med en iPad – og den primære årsag er manglen på ordentlige produktivitetsapps der er designet til tabletskærmens touchvenlige brugerflade og brugsscenarier – og ikke ‘bare’ udstrakte smartphone apps. Vil man bruge en tablet til arbejdet, er svaret stadig en iPad – af flere årsager (f.eks. bedre sikkerhed på platformen, at man er garanteret opdateringer i længere tid samt en højere gensalgsværdi og lavere reparationspris). Og skal man reelt bruge en bærbar computer, så køb en rigtig i stedet for en dyr mellemting.

Indlægget er inspireret af The Verge’s glimrende anmeldelse af den nye Pixel C, hvori de påpeger det samme. De påpeger også at for den samlede pris af hhv. 199 USD (for Pixel C) og 149 USD (for keyboardet), køber man faktisk et flot produkt som man ikke kan bruge til noget. Årsagen er at mange Android-apps (selv Google’s egne!?), ikke udnytter det større skærmareal. Ja faktisk tester de nogle apps, som ikke kan finde ud af at de er på en tablet i bredformat og derfor kun fremviser en forstørret udgave af smartphone-appen set fra siden.

 

2 thoughts on “Tablethardware udvikler sig – men er det vigtigt, hvis softwaren ikke gør?

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.