Test af Windows i tablet-form

Jeg har ofte på denne blog funderet over Microsoft’s forvirrende brug af udtrykket ‘tablet’ til at beskrive 2-i-1-enheder som Windows Surface og senere f.eks. Lenovo’s populære Yoga-serie. Men i forbindelse med en test på mit arbejde, har jeg de sidste par måneder brugt en Lenovo Yoga X1 og kan derfor nu mere kvalificeret sige noget om forskellen på Windows 10 som ‘tablet’ og så en iPad. Opsummeret er jeg glad for hardwaren, men softwaren lever ikke op til mine tablet-forventninger. Læs mere herunder.

Lidt baggrund og kontekst
Med lanceringen af Windows 8 RT i 2012 meldte Microsoft officielt sig ind i kampen om forbrugerne på tabletområdet. Indtil da, var markedet primært et par Android-tablets og så selvfølgelig Apple’s iPad. Den største forskel er at Android og iOS er mobile styresystemer, hvor Microsoft valgte at satse på en hybrid tankegang, hvor din laptop BÅDE er en bærbar Windows-computer samt en ‘tablet’ med en touchskærm. Denne strategi er videreført med lanceringen af Windows 10 i 2015 og Microsofts egen Surface Pro-serie af hardware-produkter.

Lidt smartphone-historik
Microsoft og Blackberry var tidligere kongerne af smartphones frem til 2007. Dette ændrede sig markant, da Apple’s iPhone startede en smartphonebølge som fik Google til at starte deres Android-projekt helt forfra. Microsoft mente dog stadig at en mobiltelefon skulle være en miniudgave af Windows på computeren, komplet med de små menuer til indstillinger der ville kræve en stylus. Den tidligere Microsoft-topchef, Steve Balmer, grinede højt af den oprindelige iPhone og kaldte den alt for dyr samt udbrød at ‘den jo IKKE ENGANG HAVDE EN STYLUS!’.

Balmers’ holdning lammede Microsoft på mobilmarkedet i årevis og imens iPhone og Android – eller måske vigtigere – de mobile app stores (App Store og Play Store), har skabt en milliardindustri, har Redmond-giganten siddet med hænderne i skødet og håbet at en ren cloud-strategi og et fremtidigt marked for augmentet reality ville komme dem til gode. Da Satya Nadella kom til i 2014 ændrede han tankskibets kurs, da han udtrykte at Microsoft fremover skulle være et ‘mobile- og cloud-first’-firma.

Mine indtryk af Windows 10 som et tablet-styresystem på en Lenovo Yoga.

Det gode:
Hardwaren er virkelig god – specielt er skærmen bedre end nogen anden Windows computer jeg har brugt. Jeg taster hurtigt på Windows 10’s software keyboard og Lenovos hardware keyboard er virkelig godt (men det sidste skal jo ikke bruges i tablet-mode). Dog er skærmen lige lovlig smal, når man vender computeren lodret – mere om det herunder.

Det mindre gode:
Men ser man bort fra hardwaren, bliver det dog tydeligt at det er to forskellige firmaer der laver hardware og software og at Microsofts’ forretningsmodel er baseret på at understøtte tusinde  kombinationer af hardware og software, med de kompatibilitetsproblemer, det kan medføre. Google har lignende problemer på Android-markedet, hvor de samme funktioner udføres på forskellige måder på forskellige telefoner. Men tilbage til mine software problemer med denne Lenovo (en vigtig note: jeg har lånt denne computer af mit arbejde og det kan sagtens være at mit firmas gruppepolitikker smadrer Lenovos brugeroplevelse, men mere om det herunder):

 1. Jeg kan ikke umiddelbart finde ud af at logge ind i tablet-mode (!?).
  Det er ikke nemt at trykke Ctrl+Alt+Delete på en tablet med låseskærm, når der ikke er et keyboard tilgængeligt. Windows 10 viser ikke et software-keyboard, men skriver noget om en ‘sikkerhedsknap’. Denne kan jeg ikke finde  nogen steder på computeren.

  IMG_1397
  Her omtales Windows-sikkerhedsknappen til at låse op. Den kan jeg dog ikke finde. Og software-tasteratur kan ikke aktiveres.
 2. Der findes nærmest ingen, brugbare touchbaserede tablet-apps i Windows. Eller sagt på en anden måde: Tablet-mode er lig med web-apps, og mange hjemmesider understøtter (via browseren) faktisk touch-skærmen. Den smalle skærm (når man vender computeren) gør dog at man ofte ikke kan se hele hjemmesiden:

  En iPad har apps, der er udviklet til præcis den skærmstørrelse og derfor kan du altid se relevant information på skærmen. På Windows kan der altså være problemer med forskellige størrelser på skærme, forskellige browsere samt forskellige indstillinger ift. responsive hjemmesider. Og det påvirker min brugeroplevelse negativt.
  Problemet med manglen på apps er nok specielt stort, hvis du (som jeg) får denne computer af din arbejdsgiver, for så er Windows Store formodentlig ikke tilgængelig. Det er dog ikke mit indtryk at Windows Store alligevel kan hamle op måde de tusindevis af iPad-optimerede apps på iOS.

 3. Windows Windows Windows….. (Dette kan som nævnt skyldes firmaets opsætninger, men problemerne er jo stadig relevante i sammenligning med en iPad): Konstante opdateringer som ikke kan udskydes, mærkelige fejl i opstart af f.eks. Outlook og manglende lyd på Youtube påvirker min oplevelse negativt. Det er derudover stadig ikke lykkedes mig at justere lysstyrken på skærmen, og det kan være ret irriterende når man bruger sin ‘tablet’ om aftenen.

Software og hardware spiller ikke rigtigt sammen fordi producenterne er forskellige
Med fedt hardware som denne X1 Yoga, er det en skam hvis knapperne og softwaren ikke gør hvad man forventer i forskellige situationer. Mange af mine softwareproblemer kan sikkert løses af en dedikeret support-afdeling, men manglen på tablet-apps i Windows 10 har Microsoft prøvet at gøre noget ved i flere år. Det påvirker brugeroplevelsen negativt at alt ikke virker smartere end på min almindelige arbejdscomputer (Windows 10).

Derfor må jeg konkludere at en Windows-computer med touchskærm stadig IKKE bør sammenlignes med en tablet som en iPad, da den falder på 3 konkrete tablet-områder:

 • lang batteritid (denne har 5 timer),
 • tabletoptimerede apps (denne har kun web-apps) og
 • manglende mobil netværk (jeg har aldrig forstået hvorfor flere computere ikke kan bruge et simkort til 4G. Det må være en batteri-ting.

Min iPad har til sammenligning 10+ timers batteritid, tusindvis af tablet-optimerede apps indenfor alle genrer samt konstant internet i alle 3likehome-lande. Derfor er den bedre til mit forbrug. Specielt udenfor arbejdstiden, hvor jeg rejser meget på tværs af bl.a. landsdele.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.